Pedeapsa cu moartea, în funcție de fața omului. Persoanele cu anumite expresii au șanse mai mari să fie condamnați față de alții, conform experților

de: Cojocaru Cristian
17 12. 2023

Imparțialitatea juraților în cazurile de pedeapsa cu moartea a fost mult timp considerată o piatră de temelie a sistemului de justiție. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia pune în lumină un aspect deconcertant al procesului juridic, dezvăluind că trăsăturile faciale influențează semnificativ deciziile de condamnare în cazurile de pedeapsă capitală.

Studiul a implicat analiza fotografiilor cu deținuții din Florida condamnați pentru crimă, prezentate unui juriu simulat format din 1.400 de participanți voluntari. În mod uimitor, anumite trăsături faciale, cum ar fi buzele înclinate și sprâncenele grele, s-au dovedit a fi asociate cu o probabilitate mai mare de a primi pedeapsa cu moartea. Autorul principal, Jon Freeman, a subliniat implicațiile alarmante ale acestor descoperiri, afirmând că „stereotipurile faciale pot avea efecte dezastruoase în lumea reală”.

Participanții au fost rugați să evalueze 400 de deținuți de sex masculin alb condamnați pentru omucidere, dintre care jumătate condamnați la închisoare pe viață și cealaltă jumătate la moarte. Rezultatele au fost dure, deoarece 95 la sută dintre cei condamnați la moarte au fost considerați „de neîncredere”, doar pe baza aspectului lor facial. Foarte important, această părtinire a persistat chiar înainte ca participanții să primească vreo instruire privind părtinirile faciale.

Recunoscând potențialul rău cauzat de astfel de părtiniri, cercetătorii au introdus un proces de intervenție care vizează creșterea gradului de conștientizare a părtinirii faciale în rândul juraților. Rezultatele erau promițătoare; procesul nu numai că a crescut gradul de conștientizare, ci și a eliminat cu succes părtinirile inconștiente, ducând la judecăți mai obiective.

Cum poate atrage fizionomia pedeapsa cu moartea

Studiul subliniază importanța încorporării instruirii cu privire la prejudecățile faciale în procesul juratului pentru a asigura decizii corecte și imparțiale. Cercetătorii pledează pentru o înțelegere mai cuprinzătoare a modului în care părtinirile pot fi eradicate și a modului în care reducerea părtinirii poate fi susținută în timp.

Pe măsură ce sistemul de justiție penală continuă să se confrunte cu probleme de părtinire și corectitudine, implicațiile studiului se extind dincolo de părtinirile faciale în cazurile de pedeapsă cu moartea. Reacțiile inconștiente, așa cum au subliniat cercetătorii, pot influența comportamentul chiar și atunci când indivizii cred că deciziile lor sunt imparțiale. Acest lucru subliniază necesitatea unor eforturi continue pentru a identifica și aborda părtinirile din cadrul sistemului juridic.

În timp ce numărul pedepselor cu moartea a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, studiul atrage atenția asupra persistenței părtinirilor în condamnarea. Cu 2.331 de persoane condamnate la moarte în ianuarie 2023, constatările subliniază urgența reformării procesului juriului pentru a se asigura că hotărârile se bazează pe dovezi și principii legale, mai degrabă decât pe percepții subiective și potențial prejudiciate.

Pe măsură ce cercetătorii plănuiesc studii suplimentare pentru a testa procesul de intervenție cu fețe diferite din punct de vedere rasial și de gen, speranța este că aceste constatări vor contribui la un sistem juridic mai echitabil și mai just, fără influența prejudecăților faciale, arată Daily Mail.